RAMAZAN’DA EN ÇOK SORULAN SORULAR VE CEVAPLAR (1)
SORU ) Ramazan Orucu’na ne zaman niyet edilir.
CEVAP) Ramazan Orucuna güneşin batışından itibaren Fecir’e kadar (Diyanet Takvimindeki veya bu takvime göre hazırlanan imsakiyelerdeki İmsak Saatine kadar) niyet etmek gereklidir.
Ancak Hanefi mezhebine göre imsak saatine kadar niyet etmeyenler, imsaktan sonra orucu bozan bir şey yapmamış iseler kaba kuşluk vaktine kadar niyet edebilirler.
Niyet getirmeyi unutan Şafiiler de Hanefi mezhebini taklit ederek Hanefiler gibi kaba kuşluk vaktine kadar niyet getirebilirler.
SORU ) Bütün Ramazan ayı için bir niyet yeterli midir?
CEVAP) Hayır, Ramazanda her günün orucu için ayrı ayrı niyet etmek şarttır. Çünkü araya geceler girmektedir. Ayrıca her günün orucu başlı başına bir ibadettir.
SORU) Sahura kalkmak niyet yerine geçer mi?
CEVAP) Evet, Oruç tutmak maksadıyla sahura kalkmak niyet yerine geçer. Ancak niyeti dil ile de yapmak müstehaptır.
SORU ) Oruca nasıl niyet edilir?
CEVAP) Oruca kalben niyet etmek yeterlidir. Ancak kalp ile yapılan bu niyetin Dil ile de söylenmesi müstehaptır. << Niyet ettim Allah Rızası için bu seneki Ramazan-ı Şerifin yarınki Farz Orucuna>> denmesi gibi. Niyetin unutulmaması için tavsiyemiz; İftar duası esnasında << yarınki Ramazan orucuna niyet ettim>> cümlesini de ilave etmektir.
SORU)Bir kimse orucunu bozmaya niyetlenirse, orucu bozulur mu?
CEVAP) Hayır, orucu bozan bir hal olmadıkça, sadece orucu bozmaya niyetlenmekle oruç bozulmaz.
SORU ) Ramazanda oruçlu olan bir kimse unutarak bir şey yiyip, içse orucu bozulur mu?
CEVAP) Hayır, bir kimse unutarak bir şey yiyip, içse orucu bozulmaz, Ancak böyle unutarak bir şey yiyen ve içen kişi hatırladığı veya kendisine hatırlatıldığı anda hemen ağzındakini çıkarıp orucuna devam eder. Yeme ve içmeyi asla sürdürmez. Çünkü hatırlatıldığı halde nasılsa orucum bozuldu zannıyla yeme-içmeyi sürdürse hem orucu bozulur hemde kendisine kaza ve keffaret gerekir diyenler bile vardır. Dikkatli olunmalıdır.
SORU ) Unutarak değil de, yanlışlıkla, dikkatsizlikten gelen bir hata ile bir şey yiyip içen bir kimsenin orucu bozulur mu?
CEVAP) Oruçlu olduğunu hatırladığı halde, bir dikkatsizlik ve ihmal sonunda oruç bozmaya, hata ile bozma demektir. Mesela, abdest alırken, yahut guslederken oruçlu olduğunu hatırında tuttuğu halde istemeden kaza ile boğazından aşağıya su kaçıran kimse, orucunu hata ile bozmuş sayılır. Bu kimse, Orucuna yine devam eder. Ancak Ramazandan sonra hata ile bozduğu bu orucunu yeniden tutarak, hatasız bir oruçla değiştirmesi gerekir. Yani Orucunu kaza etmesi gerekir.
Bir de, sahurda imsak vakti girdiği halde girmediği zannı ile yemeğe devam eden insan ya da iftar vakti girmediği halde girdi zannıyla orucunu erken açan kimse de, hata ile oruç bozmuş olur. Bu da orucuna yine devam eder, ancak Ramazandan sonra hata ile bozduğu bu orucun yerine 1 gün kaza niyetiyle oruç tutar.