Ramazan'da En Çok Sorulan Sorular Ve Cevaplar

Tarih: 2013-07-31 | Yazar : Faruk Arvas | Kategori : Genel

RAMAZAN’DA EN ÇOK SORULAN SORULAR VE CEVAPLAR (1)

SORU ) Ramazan Orucu’na ne zaman niyet edilir.

CEVAP) Ramazan Orucuna güneşin batışından itibaren Fecir’e kadar (Diyanet Takvimindeki veya bu takvime göre hazırlanan imsakiyelerdeki İmsak Saatine kadar) niyet etmek gereklidir.

Ancak Hanefi mezhebine göre imsak saatine kadar niyet etmeyenler, imsaktan sonra orucu bozan bir şey yapmamış iseler kaba kuşluk vaktine kadar niyet edebilirler.

Niyet getirmeyi unutan Şafiiler de Hanefi mezhebini taklit ederek Hanefiler gibi kaba kuşluk vaktine kadar niyet getirebilirler.

SORU ) Bütün Ramazan ayı için bir niyet yeterli midir?

CEVAP) Hayır, Ramazanda her günün orucu için ayrı ayrı niyet etmek şarttır. Çünkü araya geceler girmektedir. Ayrıca her günün orucu başlı başına bir ibadettir.

SORU) Sahura kalkmak niyet yerine geçer mi?

CEVAP) Evet, Oruç tutmak maksadıyla sahura kalkmak niyet yerine geçer. Ancak niyeti dil ile de yapmak müstehaptır.

SORU ) Oruca nasıl niyet edilir?

CEVAP) Oruca kalben niyet etmek yeterlidir. Ancak kalp ile yapılan bu niyetin Dil ile de söylenmesi müstehaptır. << Niyet ettim Allah Rızası için bu seneki Ramazan-ı Şerifin yarınki Farz Orucuna>> denmesi gibi. Niyetin unutulmaması için tavsiyemiz; İftar duası esnasında << yarınki Ramazan orucuna niyet ettim>> cümlesini de ilave etmektir.

SORU)Bir kimse orucunu bozmaya niyetlenirse, orucu bozulur mu?

CEVAP) Hayır, orucu bozan bir hal olmadıkça, sadece orucu bozmaya niyetlenmekle oruç bozulmaz.

SORU ) Ramazanda oruçlu olan bir kimse unutarak bir şey yiyip, içse orucu bozulur mu?

CEVAP) Hayır, bir kimse unutarak bir şey yiyip, içse orucu bozulmaz, Ancak böyle unutarak bir şey yiyen ve içen kişi hatırladığı veya kendisine hatırlatıldığı anda hemen ağzındakini çıkarıp orucuna devam eder. Yeme ve içmeyi asla sürdürmez. Çünkü hatırlatıldığı halde nasılsa orucum bozuldu zannıyla yeme-içmeyi sürdürse hem orucu bozulur hemde kendisine kaza ve keffaret gerekir diyenler bile vardır. Dikkatli olunmalıdır.

SORU ) Unutarak değil de, yanlışlıkla, dikkatsizlikten gelen bir hata ile bir şey yiyip içen bir kimsenin orucu bozulur mu?

CEVAP) Oruçlu olduğunu hatırladığı halde, bir dikkatsizlik ve ihmal sonunda oruç bozmaya, hata ile bozma demektir. Mesela, abdest alırken, yahut guslederken oruçlu olduğunu hatırında tuttuğu halde istemeden kaza ile boğazından aşağıya su kaçıran kimse, orucunu hata ile bozmuş sayılır. Bu kimse, Orucuna yine devam eder. Ancak Ramazandan sonra hata ile bozduğu bu orucunu yeniden tutarak, hatasız bir oruçla değiştirmesi gerekir. Yani Orucunu kaza etmesi gerekir.

Bir de, sahurda imsak vakti girdiği halde girmediği zannı ile yemeğe devam eden insan ya da iftar vakti girmediği halde girdi zannıyla orucunu erken açan kimse de, hata ile oruç bozmuş olur. Bu da orucuna yine devam eder, ancak Ramazandan sonra hata ile bozduğu bu orucun yerine 1 gün kaza niyetiyle oruç tutar.




Etiketler: Oruç,Ramazan,Orucu Bozan Haller,Niyet,Şafii, Hanefi,Faruk Arvas


Yazarın (Faruk Arvas) Diğer Yazıları

  • Demek Mi 'racın  en büyük hikmeti Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in (sallahu aleyhi ve sellem) büyüklüğü ve Allah-u Teala katında değeri nispetinde bir mucize ile taltif  edilmesi ve her yerde hazır, mekandan münezzeh olan, Allah-u Teala'nın dünya aleminin dışındaki alemlerde mevcut olan kudret ve azametine delalet eden ayetlerin, harikaların görülmesi ve göstermesidir.     

  • Şu kâinatın yüce yaratıcısı, kâinatı türlü türlü sanat ve zinetlerIe süslendirerek, şuur sahibi mahlûkatını seyir, tenezzüh ve imtihan için ona idhal etmiştir. 

  •  Varlıklar içinde en mümtaz ve en mükerrem bir şekilde yaratılıp, nihayetsiz terakki ve alçalışlara çıkacak ve inecek bir şekilde maddi ve manevi cihazat, duygu ve kabiliyetlerle donatılan insan; yüce yaratıcı tarafından bu dünya misafirhanesine aziz bir misafir olarak gönderilmiştir.

  • Mevlid sözlük manası itibarıyla doğum veya doğuş anlamındadır

  • İnsanı çok şerefli bir misafir olarak bu imtihan dünyasına gönderen Allah (cc), bu aziz misafire asıl görevini ve mutlaka gideceği ebedi vatanını unutturmamak için onu başı boş bırakmamıştır.

  • İslamın sadece Allah ile kul arasındaki bağları kuvvetlendiren, yani sadece ahiret hayatının saadetini hedefleyen bir din değil; aynı zamanda bir dünya nizamı ve dünya hayatının da mutluluğunu hedefleyen bir din olduğunu gösteren en güzel örneklerden birisi de, Ramazan ayında Müslümanlara vacip kılınan sadaka-ı fıtır’dır.

  • Sadaka-ı Fıtır, orucun kabulüne ,ölüm sekeratından ve kabrin azabından kurtuluşa vesiledir. Aynı zamanda sadaka-ı fıtır, yoksulların ihtiyacını gidermeye,bayram gününün neşesinden onların da istifade etmelerine bir yardımdır…

  • İbadetler yapılınca Allah’a yakınlık hasıl olur ve insan onun bir askeri gibi çalışır. Bütün hayatını onun emirlerine göre tanzim eder. 

  • Kainatı nizam içinde yaratan Allah (cc), bu nizamı anlayacak şuur sahibi insanı da yaratarak, yerin ve göklerin kaldırmaktan çekindikleri çok önemli bir vazife ile vazifelendirmek suretiyle bu dünyaya göndermiştir.

  • Ramazan bir bakıma tek tek her müslüman’ın ve grup grup bütün Müslümanların bir ay müddetle yeniden yoğun bir eğitime tabi tutulduğu bir aydır.

  • Varlıklar içinde en mümtaz ve en mükerrem bir şekilde yaratılıp, nihayetsiz terakki ve alçalışlara çıkacak ve inecek bir şekilde maddi ve manevi cihazat, duygu ve kabiliyetlerle donatılan insan; yüce yaratıcı tarafından bu dünya misafirhanesine aziz bir misafir olarak gönderilmiştir.  

  • Şimdi asıl mesele şudur: Allah’ın lutfuyla böyle bir peygamberin şerefli ümmeti olarak, böyle bir MEVLİD KANDİLİ’nde neler yapmalıyız? Nasıl olmalı ve davranmalıyız ki, ‘HAYIRLI ÜMMET’ vasfımızı koruya bilelim?

  • 12 Haziran’ı 13’e bağlayan gece Şaban ayının 15.gecesi olan Mübarek BERAT gecesidir.                              

  • Şimdi asıl mesele şudur: Allahu Teala'nın lütfüyle böyle bir peygamberin şerefli ümmeti olarak, böyle bir KUTLU DOĞUM yıl dönümünde neler yapmalıyız? Nasıl olmalı ve davranmalıyız ki, ‘HAYIRLI ÜMMET’ vasfımızı koruyabilelim? 

  • Bütün güzel sıfatların sahibi olan yüce Allah (cc) şu muhteşem ve muntazam kainatı kendi cemal ve kemalini yansıtan mükemmel bir ayna gibi yaratmıştır. 

  • Mevlit sözlük manası itibarıyla doğum veya doğuş anlamındadır. 

  • Cami ve Ruh Şuuru

    2013-10-10

    Müslüman, şimdiye kadar bir nebze izah etmeye çalıştığımız CAMİ kelimesi’nin ihtiva ettiği bu manaları anladığı, hayata geçirdiği ve hayatını buna göre yönlendirdiği zaman CAMİ RUH VE ŞUURU’na ermiş olacaktır.

  • 1986 yılından bu yana Diyanet İşleri Başkanlığınca her yıl Ekim ayının ilk haftası ‘CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI ‘ olarak kabul edilmiştir.

  • Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerimi okuyup okutmak ve ona göre yaşantımıza yön vermenin önemini ifade eden sevgili Peygamberimizin birkaç Hadis-i Şerifini hatırlatmaya devam edeceğiz.

  • SORU : Ticaret malı nasıl değerlendirilerek zekatı verilecek?

  • İslamın sadece Allah ile kul arasındaki bağları kuvvetlendiren yani sadece ahiret hayatının saadetini hedefleyen bir din değil; aynı zamanda bir dünya nizamı ve dünya hayatının da mutluluğunu hedefleyen bir din olduğunu gösteren en güzel örneklerden birisi de, Ramazan ayında Müslümanlara vacip kılınan sadaka-ı fıtır’dır.

  • SORU) Göze dökülen ilaç orucu bozar mı ?

  • Soru: Ramazan orucuna ne zaman niyetlenilir?

  • 4)- Oruç, zenginleri fakirlere karşı insaf ve merhamete celbeder. Yardımlaşma hissini kamçılar. İnsafsızlık ve merhametsizlik dertlerini nurlandırır, aydınlatır. Hep tok gezen kimseler, oruca başlayınca açların halinden haberdar olmaya başlarlar.

  • Oruç, doğrudan doğruya nefsin firavunluk cephesine darbe vurarak sahibine aczini zaifliğini, fakirliğini ve her nefes Allah’ın vereceği kuvvet ve kudrete ne kadar muhtaç olduğunu gösterir. ‘’Kul’’ olduğunu bildirir.

  • Yüce mevlamızın her emrinde  biz Müslümanlar için pek büyük faydalar ve çok ehemmiyetli menfaatler vardır.